BELYSNING

Vores 10 bedste råd til [ god spændende behagelig optimal ] belysning på arbejdspladsen

Et mødelokale med ergonomiske stole og god belysning

 

 

Har du nogensinde tænkt over, hvor vigtig belysning er for et godt arbejdsmiljø?

Belysning bliver nemlig tit undervurderet og ikke indtænkt i kontorindretningen i lige så høj grad, som skriveborde eller kontorstole gør. Men det viser sig faktisk, at belysningen påvirker vores trivsel på arbejdspladsen. Dårlig eller forkert belysning kan føre til træthed, muskelspændinger eller hovedpine, mens god og korrekt belysning derimod kan øge din effektivitet i løbet af arbejdsdagen. Læs med her, hvor vi har samlet vores 10 bedste råd til, hvordan du kan skabe god arbejdsbelysning på kontoret.  

 

 

[1] Indret arbejdspladsen, så dagslyset udnyttes bedst muligt

Det er vigtigt at indrette arbejdspladsen efter dagslyset, da det er en af de bedste former for arbejdsbelysning. Sidder du mod syd, øst eller vest kommer solen ind på kontoret i løbet af dagen i forhold til, hvis du sidder mod nord, hvor du ikke er generet af sollys. Det er derfor mest optimalt at placere dit skrivebord med siden til vinduet, så du ikke får modlys eller refleksioner ind i skærmen i løbet af dagen.

Vi kan hjælpe dig uanset om du mangler en kontorstol eller et storrum
Indretning med god akustik og rum i rummet

[2] Tilpas belysningen på arbejdspladsen efter forskellige funktioner og arbejdsopgaver

Mange moderne kontormiljøer er i dag indrettet i mange zoner, så rummene kan bruges til forskellige funktioner og arbejdsopgaver. En god idé er altid at rette belysningen derhen, hvor opmærksomheden skal være. Det kan man gøre ved at udnytte funktionerne i kontorets forskellige rum, for eksempel i mødelokalet kan man bruge afskærmede armaturer, hvor belysningen rettes mod whiteboardtavlen eller pendler over mødebordet. Det er også vigtigt at kigge på medarbejdernes forskellige arbejdsopgaver i løbet af dagen, for eksempel kræver læsning mere lys, end når man skal arbejde ved skærmen.  

[3] Skab et hyggeligt og hjemligt miljø på arbejdspladsen

Belysning spiller en helt central rolle, når det handler om at skabe en atmosfære, der emmer af hygge og hjemlighed. Især i de afslappede loungeområder, hvor dine kunder ofte sidder og venter, eller hvor uformelle møder finder sted, er dæmpet belysning og dekorative lamper essentielle i indretningen. Denne belysning bidrager ikke kun til en mere afslappet og indbydende atmosfære. Den tilføjer også en følelse af personlighed og varme til arbejdsrummet, som er med til at styrke den samlede oplevelse af arbejdspladsen – både for dine nuværende og potentielle medarbejdere men også for kunderne.  

Vi hjælper dig med alt fra montering til levering

[4] Vælg en justerbar bordlampe til skrivebordet

En god idé er at vælge en justerbar bordlampe, så du kan indstille den efter dine arbejdsopgaver og -behov. Det er vigtigt, at bordlampen er under øjenhøjde, så den hverken blænder dig eller giver refleksioner i skærmen. En god tommelfingerregel er at placere bordlampen på venstre side, hvis du er højrehåndet og omvendt, så du ikke blokerer for lyset med din hånd. Derudover er det vigtigt, at bordlampens ”hoved” kan knække, så lyset ikke reflekterer ned i papiret og blænder dig. Husk også at tage hensyn til dine kollegaer m.h.t. vinkling af lampen, så du ikke blænder dem. Det gælder især, når du står op ved dit hæve-/sænkebord. 

[5] Undgå blænding

En vigtig faktor for korrekt arbejdsbelysning er at sikre, at både naturligt dagslys og kunstigt lys ikke blænder, da det kan forårsage uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, træthed og hovedpine. Vi har været inde på nogle af måderne, hvorpå du kan undgå blændinger, men udover disse kan du også regulere lysindfaldet ved hjælp af persienner, gardiner eller markiser, så du undgår blændinger.  

[6] Tilpas belysningsfarven efter forskellige arbejdsområder

Når du skal beslutte, hvorvidt varm eller kold belysning er den bedste løsning, er det vigtigt at overveje formålet med området, den ønskede stemning og de opgaver, der skal udføres i rummet. Varm belysning er velegnet til at skabe en hyggelig og afslappende atmosfære, og derfor er det helt ideelt i loungeområderne eller kantinen. Omvendt er kold belysning perfekt til kontorområder, da det er med til at forbedre medarbejdernes fokus og produktivitet i løbet af dagen, hvor varm belysning vil gøre medarbejderne mere søvnige og uoplagte.  

[7] Udskift traditionelle lysstofrør

Traditionelle lysstofrør udsender et flimrende lys, som kan føre til træthed, hovedpine og uoplagthed i løbet af arbejdsdagen. Selvom øjet ikke nødvendigvis kan se flimren, kan hjernen stadig opfatte det, så ligegyldigt hvad vil din arbejdsdag blive påvirket af den dårlige belysning. Dette gælder også bordlamper med kompaktlysrør, som sidder i mange gamle bordlamper. Derfor anbefaler vi at udskifte lysstofrørene til et bedre alternativ, for eksempel til LED belysning, så I skaber et mere behageligt arbejdsmiljø uden flimrende forstyrrelser.  

[8] Tilpas belysningen efter dine medarbejderes behov

Dine medarbejdere er en af dine mest værdifulde ressourcer, så derfor er det vigtigt at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø for dem. Det indebærer bl.a. at tilpasse belysningen efter medarbejdernes individuelle behov, f.eks. hvis du har en medarbejder med særligt lysfølsomme øjne, let til migræne eller nedsat syn. Faktisk viser det sig, at en 40-årig medarbejder har brug for fire gange så meget lys som en 20-årig, da øjenmuskulaturen bliver svagere med alderen. 

[9] Udnyt vægge og loft til indirekte belysning

For at opnå en behagelig arbejdsbelysning er det en god idé at benytte indirekte belysning, der udnytter lysets refleksioner i vægge og loft. Det skaber en blød og ensartet belysning, som hverken blænder eller skaber skygger under arbejdet.  

[10] Inspirér dine medarbejdere med spændende belysning

I sidste ende handler det om at skabe et behageligt arbejdsmiljø, der motiverer og inspirerer dine medarbejdere, så de ser frem til at gå på arbejde hver dag. Ved at kombinere vores bedste råd om god arbejdsbelysning, kan du opnå en behagelig, varieret og god belysning, som forbedrer dine medarbejderes trivsel og effektivitet i løbet af arbejdsdagen. 

 

Vi står klar til at hjælpe dig med at skabe en god belysning på jeres arbejdsplads.